Inbjudan till grundkurs i lösningsfokuserat arbets- och förhållningssätt, Malung

Varmt välkomna, och med en öppen inbjudan, till en grundutbildningsomgång i lösningsfokuserat arbets- och förhållningssätt för professionella inom rehabiliteringsområdet. Insatsen är gemensamt finansierat genom EU projektet ”Lärande och Utveckling FINAnsiell SAMordning” och arrangerat av Finsam Västerdalarna tillsammans med Södra Dalarnas Samordningsförbund.

Utbildningen, som är begränsad till 15 platser, pågår under sex heldagar under våren 2025. Utbildningsdagarna är:

Utbildningsdagar:

  • Tillfälle 1. 17 mars
  • Tillfälle 2. 18 mars
  • Tillfälle 3. 31 mars
  • Tillfälle 4. 15 april
  • Tillfälle 5. 21 maj
  • Tillfälle 6. 16 juni

Tid: kl 09.00-16.00 alla tillfällen

Plats: Orrskogen Danspalatset, Malung. Mer info: https://www.orrskogen.se/

Anmälan: https://esmaker.net/nx2/s.aspx?id=16f2c2889217

Utbildning är kostnadsfri: Utbildningen arrangeras av Samordningsförbundet Finsam Västerdalarna tillsammans med Södra Dalarnas Samordningsförbund och finansieras av EU projektet ”Lärande och Utveckling FINansiell SAMordning”. Det finns ingen egen- eller kursavgift för utbildningen. Projektet täcker kostnaderna för utbildare, fika, lunch och lokal samt kurslitteratur och övrigt kursmaterial i sin helhet.

Utbildningen vänder sig till Dig som arbetar med förändringsarbete inom rehabiliteringsområdet på Region Dalarna, Region Gävleborg, Region Värmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen eller inom kommunerna i Dalarna, Gävleborgs län och Värmland. Platser fördelas så att alla organisationer har möjlighet att vara representerade.  
Hur är lösningsfokus användbart? Lösningsfokuserat arbets- och förhållningssätt passar väldigt bra inom alla former av förändrings- och utvecklingsarbete som rör sociala frågor, försörjning, sysselsättning, rehabilitering, hälsoarbete, behandling, personal och ledning, samarbete och samverkan. Det är framförallt ett sätt stärka samarbets- Och samverkansfärdigheter oavsett sammanhang.

Målet med utbildningsinsatsen är att introducera och förstärka kunskaper i ett dynamiskt arbets- och förhållningssätt som på många sätt innebär ett nytänkande inom områden rehabilitering, organisationsutveckling och samverkan.

Utbildningens upplägg upplägg har regelbundna inslag av filmer, både filmer som skapas under utbildningen men också studier av specialproducerade filmer för utbildningen. Du erbjuds i större utsträckning att bli en observatör över det egna hantverket, och hur dina samtals- och mötesfärdigheter utvecklas i din egen kontext, i den egen takt och genom dina bästa egenskaper.

Dessutom är det stor fokus på interaktiva färdigheter men även modeller som kan främja samtal och möten. Sammantaget gör detta utbildningen praktisk och förhoppningsvis pragmatisk och användbar. Idén är att färdigheterna som tränas och utvecklas under utbildningen kan tillämpas direkt i kursdeltagarens arbete samt att det finns en anpasslighet utifrån varje deltagares roll och profession. För de som har gått utbildningen tidigare, i andra versioner, kan denna utbildning ses som en vidareutbildning eller en nystart.

Ett lösningsfokuserat arbets- och förhållningssätt kännetecknas av ett framtidsperspektiv, där klienters och organisationsföreträdarnas resurser och kvaliteter utgör grunden för utveckling och förändring. Konkreta verktyg och tekniker erbjuds som ger en rad olika möjligheter till användning i olika sammanhang. Deltagare kommer att utveckla färdigheter i coachning, att starta och bygga vidare på förändring och att stärka samarbete, även då förutsättningarna är begränsade eller då det finns omfattande hinder. Deltagare kommer att lära sig mer om hur denne kan underlätta för klienter eller medarbetare att ta ansvar och själva driva förändringar, samt hur dessa blir experter i dennes egen situation, särskilt där det är tufft eller svårt. Deltagare kommer att vidare att upptäcka än mer om den fantastiska kraft som ligger i vårt språk och hur de i samtalet med klienten kan stödja, på ett enkelt sätt, hållbara och säkrare lösningar, även i röriga situationer.

Detta kommer deltagare att lära sig (mer om):

  • Förantaganden i det lösningsfokuserade förhållningssättet
  • Vad som utmärker en lösningsfokuserad kommunikation
  • Att ställa öppna och konstruktiva frågor samt att återkoppla/ge feedback
  • Att lyssna och fokusera på styrkor, resurser och kompetenser
  • Träning i lösningsfokuserade samtal med klienten i centrum
  • Möten som genererar ett ökat samarbete
  • Många praktiska övningar
  • Eget projektarbete
  • Uppföljning och utvärdering av det egna hantverket – vad som hjälper dig att hålla dig på spåret

Föreläsning varvas med träning i rummet, goda exempel och reflektion över praktisk tillämpning. Redan efter den första utbildningsdagen kommer deltagare att kunna omsätta utbildningsinnehållet till användning i dennes egen miljö. Mellan utbildningsdagarna arbetar deltagarna med träning i olika situationer som deltagaren själv väljer. Deltagaren har möjlighet att reflektera över och få feedback på sina erfarenheter under utbildningens gång.

Då en stor del av utbildningen anpassas till deltagarnas olika verksamhetsområden och sammanhang, har deltagare även många möjligheter att påverka vilka områden som belyses. Utbildningen är aktiv och interaktiv. Deltagaren kommer att tillsammans med andra att kunna utveckla färdigheter, dela erfarenheter och idéer.

Under utbildningen får deltagaren kursmaterial i form av två grundböcker om lösningsfokus, utbildningsblad i förhållningssätt och tekniker samt frågekort som stöd för den egna utvecklingen. En särskild digital anslagstavla skapas för utbildningen där artiklar, videon, övningar och annat matnyttigt läggs upp efterhand. Efter genomförd utbildning erhåller deltagaren kursintyg. Dessutom kommer deltagaren att få tips på och möjlighet att nyttja relevant referenslitteratur och få hänvisningar till nationella och internationella källor till ytterligare lösningsfokuserade resurser såsom, nätverk, annat material och forskning.

Utbildningen leds av Jonas Wells vid Södra Dalarnas Samordningsförbund som har lång erfarenhet av lösningsfokuserat arbets- och förhållningssätt. Även deltagare från utbilda-utbildare-i-lösningsfokus satsningen Katarina Hallvars-Jonsson från Mora kommun och Ulf Oskarsson från Finsam Västerdalarna är med och leder utbildningen.

GDPR
Med anmälan godkänner den anmälde att Värmlands Projektparaply och samordningsförbundet upprättar en deltagarlista. Listan är ett digitalt register i syfte att administrera kursen och den makuleras efter utbildningens slut.

Kursintyg
För ett fullständigt kursintyg krävs att deltagaren är med mer än häften av utbildningstillfällena (d.v.s. mer än tre utbildningsdagar).

Frågor om utbildningen besvaras av Jonas Wells, e-post: jonas.wells@avesta.se. Bekräftelse på anmälan skickas ut till alla anmälda cirka en månad innan kursstart.

Projekt

Lärande och Utveckling FINansiell SAMordning

Läs mer